Украйна е оставена да се бие сама, заяви украинският президент (обзор)

Украйна е оставена да се бие сама, заяви украинският президент (обзор) Снимка: goodwordnews.com

„Те убиват хора и превръщат мирни градове във военни цели. Това не може да се прости”, каза Владимир Зеленски

По негови данни до днес сутринта са загинали 137 граждани на Украйна, вкл. 10 офицери. Ранените са 316. ООН съобщи, че сред загиналите са 25 цивилни украинци, а ранените мирни жители са 102.  Руски кораб е атакувал Змийския остров в Черно море. Загинали са всички 13 дежурни граничари. Русия нанася удари по жилищни квртали. Жителите на Харков са нощували в метрото.

Социалните мрежи съобщават за изстрели и експлозии в Киев. Отломки на руска ракета са запалили фасадата на девететажна жилищна сграда. Властите смятат, че в града е проникнала руска диверсантска група, подготвяща обсада и саботажи. Населението масово почиства подземни гаражи и избени помещения, за да подготви бомбоубежища.

По данни на градската администрация, на доброволци в Киев са раздадени над 10 000 автомата, а Владимир Зеленски е подписал указ за всеобща мобилизация. Той призова за международна антивоенна коалиция и се обърна към страните от Букурещката девятка (България, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Чехия и Естония) с молба за помощ и санкции против Русия

Владимир Зеленски отправи и призив към гражданите на ЕС: „Ако имате военен опит и не искате да гледате нерешителността на политиците, можете да дойдете в нашата страна и заедно с нас да защитавате Европа. Вече ви шантажираха с газа. Вече ви унижиха. Вече искат да ви разкъсат и да ви поделят, както се опитват да поделят Украйна. Защитете се”. Желаещите трябва да се обръщат към дипломатическите представителства на Украйна.

Руски медии съобщават, че чеченският лидер Рамзан Кадиров е събрал 10 000 чеченски силоваци и се готви да потегли с тях за Украйна. Кадиров  е посъветвал Владимир Зеленски да се обади на „нашия главнокомандващ президент и да се извини”.

Руски военни контролират Чернобилската АЕЦ  и са задържали обслужващия персонал като заложници. Има съобщения за повишен радиационен фон в района, но според малко вероятна информация на руската агенция РБК, руските воени са постигнали споразумение за съвместно обезпечаване на безопасността с украинския батальон, охраняващ централата.

Русия оповести, че контролира основния водопровод към Крим, който до 2014 г. снабдяваше полуострова с вода от Днепър, но след това доставките силно намаляха, предизвиквайки редовни смущения в кримското водоснабдяване.

Германия обяви блокада на всички руски банки и спира всякакъв бизнес с Русия, с възможни изключения при дължими плащания за газ. Италианският парламент обсъжда над €100 милиона помощ за Украйна. Правозащитни и благотворителни организации като Save the Children и Amnesty International съобщиха с писмо до Times, че очакват до 5 милиона емигранти от Украйна.

По молба на Владимир Зеленски френският президент Еманюел Макрон е разговарял по телефона с Владимир Путин, който се е впуснал в многословни обяснения за причините си да нападне, а Макрон е предал предложението на Зеленски за преговори.

Украинският президент настоява за много по-твърди мерки срещу кръвопролитието в Украйна. Съветникът му Михаил Подоляк заяви, че „не вижда готовност европейските страни да воюват заедно с Украйна или да я видят като член на НАТО. Това означава, че се страхуват. Украйна не се страхува, включително от преговори с Русия за неутралитет, но иска гаранции”. 

Междувременно китайски източници съобщиха, че Владимир Путин е казал на Си Дзинпин, че също иска да проведе разговори на високо равище с Украйна. От изявление на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков става ясно, че руският президент предлага да изпрати за преговорите делегация в Минск, където пак по негово предложение трябва да се състои срещата.  Има и "изискване" украинската армия да се предаде.

Предположенията са, че Путин ще използва срещата, за да направи правителствен преврат в Украйна. В крайна сметка предвижданията на Запада за война и марионетно правителство в Киев, които Путин обявяваше за "истерия", се оказват верни, а всички негови обещания относно Украйна - лъжи. Просто въпрос на морал и урок за всички, които искат да правят политика с настоящия руски президент.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: